Het biodynamische uitgangspunt
Zoals de naam al aangeeft staat de levens (bio) energie (dynamiek) centraal. Het is de energie waarmee we geboren zijn en die richting en betekenis aan ons leven geeft. Het is het deel van de evolutionaire kracht die in ons stroomt, die ons verbindt met ons lichaam en waardoor wij ons willen verbinden met anderen en met de wereld. Het geeft zin in en zin aan het leven. Deze energie manifesteert zich in allerlei kwaliteiten: kracht, liefde, vreugde, wijsheid, passie, plezier, vitaliteit, steun, vervulling, vertrouwen, bewustzijn – om er maar een paar te noemen. Als natuurlijke respons op de situaties die wij in ons dagelijks leven tegenkomen, zal de levensenergie in één of meerdere van deze kwaliteiten tot uitdrukking komen.
Hoe raken we het contact ermee kwijt?
In onze persoonlijke geschiedenis zijn deze kwaliteiten niet altijd goed ontvangen. Ze zijn niet altijd herkend en erkend, of ze waren bedreigend voor degenen van wie wij afhankelijk waren. Misschien werden sommige responsen aangemoedigd en andere afgewezen. Ze hebben in ieder geval niet allemaal de kans gekregen zich vrij te ontplooien en zich te integreren in de ontwikkeling van onze persoonlijkheid. Voor onze overleving, voor het behoud van de liefde van degenen van wie wij afhankelijk waren (of om hun goedkeuring te verkrijgen, of misschien als uiterste poging om tenminste nog door hen gedoogd te worden) heeft een deel van onszelf zich teruggetrokken. Het voelt dan alsof we niet meer de toegang hebben tot het hele arsenaal van ons potentieel. Een deel wordt opgesloten of komt alleen nog maar op een vervormde manier naar buiten.
Waar vinden we het terug?
Deze levensenergie is echter nog altijd aanwezig en blijft een weg zoeken. Dat de geblokkeerde levensenergie zich wil bevrijden komt tot uiting in wat wij vaak aanduiden als ‘klachten’. Je voelt je gespannen, onrustig, je voelt dat je het niet meer aankunt, je bent ontevreden, je voelt je onvervuld, je voelt je leeg. Dat zijn allemaal tekenen, niet alleen dat er iets ontbreekt, maar ook dat er een verlangen naar dit ontbrekende deel is. En dat is het verlangen van de levensenergie naar jou. Via de klacht maakt de levensenergie zich aan jou kenbaar.
De functie die therapie hierin kan vervullen
De klacht is vaak de reden dat mensen in therapie gaan. Ze willen van de pijn (lichamelijk, psychisch, emotioneel) af die de klacht oplevert. En dat is een zeer legitieme wens. Tegelijkertijd wijst de klacht naar het verlangen naar dat deel dat we missen, waar we niet vrij over beschikken. En dat is wat therapie voor mij betekent: hulp krijgen om de kwaliteit te bevrijden die opgesloten is, die gestagneerd geraakt is. Therapie helpt de cliënt de warmte van het verlangen te gebruiken om de klacht te openen, te laten ontdooien en de daarin bevroren kwaliteit tevoorschijn te laten komen. Op die manier kun je een deel van jezelf opnieuw toe-eigenen. Zo kun je je lichaam steeds meer bewonen. Je komt thuis in je lichaam. Je komt thuis in jezelf.